1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

2011. december 04., vasárnap 17:03

Játékos otthoni fejlesztés

Írta:  Marjánné Bősz Rena
Értékelés:
(0 szavazat)

Egy gyakorlott óvónő, védőnő, gyógypedagógus már óvódás korban látja, felismeri a tanulási problémákra utaló tüneteket, elmaradásokat. Ebben az életkorban még rengeteg lehetőségünk van, hogy játékosan, cselekvésbe beágyazva, szemléletesen pótolhassuk gyermekünkkel a hiányzó ismereteket.  Minden hírlevélben más-más terület fejlesztéséhez szeretnék tanácsokat, ötleteket adni az otthoni közös játékhoz.

Kisgyermekkorban a megismerés forrása az észlelés és a mozgás, amit a cselekvés kapcsol össze. A gyermek felismeri a saját cselekvése és azok következményei közti összefüggéseket. Ezért fontos, hogy gyermekünk ingergazdag környezetben nőjön fel, szabadon mozoghasson a térben és változatos eszközökön. Vigyük őt kihívásokkal teli játszóterekre, másszon minél többet földön, mászókára, fára, hintázzon, hagyjuk játszani a forgó, pörgő játékokkal.  Ezáltal kialakul a testsémája, térbeli tájékozódása, fejlődik az egyensúlyrendszere. Annak a gyermeknek a fejlődése lesz zökkenőmentes és sikeres, akinek stabil és széleskörű észlelési és mozgási (szenzomotoros) tapasztalati alapjai vannak. 

imagesMozgásos játékok:

  • pörgő-guruló feladat: csavarjuk be plédbe gyermekünket úgy, hogy a feje kint legyen a plédből, és óvatosan gurítsuk ki.  Ének: „Tekeredik a kígyó…”
  • egyensúlyérzék fejlesztés: járás egyenes és szabálytalan vonalon, előre-hátra. Lehet nehezíteni, hogy fején babazsákot egyensúlyoz, kezében labdát dob fel páros kézzel.
  • ugró feladat: két földre letett kötél közt ugrálás előre, páros lábbal bent ugrik kétszer, majd terpeszben (a kötél a lába között) kétszer. Egy kötéllel terpeszben ugrálunk végig.
  • célbadobás (ügyes és ügyetlen kézzel is): karikába babzsákot, szőrmeállatot dobálunk, megnevezve a színét, vagy mondjuk az állat nevét.
Örömteli játékot kívánok mindenkinek!
Marjánné Bősz Renáta
gyógypedagógus, mozgásterapeuta
telefonszám: 06-30/979-04-16

 

Szakértőnkkel személyesen találkozhat a MÉZ - ben, illetve kérdezhet tőle online is!
Megjelent: 4447 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. december 04., vasárnap 21:40
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n