Nyomtatás
2012. március 18., vasárnap 13:30

Kullancs és bolha kontroll

Írta:  Dr. Ignits Éva
Értékelés:
(0 szavazat)

Közeleg a jó idő, s egyre nagyobb számban találkozhatunk állataink külső élősködőivel.
E rövid összefoglalóban a kullancsok, bolhák elleni védekezés lehetőségeit ismertetem.

A bolhák és kullancsok elleni védekezés az egyik legfontosabb területe, állataink élősködök elleni kezelésében (a másik a rendszeres féregtelenítés). 
vakarA bolhák a kutya galandférgének köztigazdái, a bolhafertőzöttség súlyos bőrtüneteket, viszketegséget, bolhanyál allergiás bőrgyulladást, súlyos esetben vérszegénységet, állapotleromlást okoz.
A kullancsok számos baktériumot, vírust, egysejtűt terjesztenek, melyek közül a babesiosis és Lyme kór a leggyakoribb Magyarországon. 
A kullancsok az év szinte bármely időszakában jelen vannak környezetünkben, már a ház körüli kertekben is megtalálhatók. Télen csak a nagy hidegben - több napos mínusz fokok -, nyáron csak a száraz hőségben pusztulnak el.
A védekezés alapvetően két formában történhet:
  1. Külső élősködök elleni nyakörvvel
  2. Spot on készítményekkel
A fürösztést, lemosást, porzószerek  használatát nem javaslom, mert rövid hatásúak (1-2 nap) és úgynevezett kontakt mérgek, melyek csak úgy hatnak, ha közvetlenül érintkeznek pl: a bolhával. Így az egész, szőrrel borított testfelület kezelése nagyon nehezen kivitelezhető.
SPOT ON készítmények: nyakra csepegtethető oldatok, melyek a nyak bőréről felszívódva, a bőr zsírrétegében oldódva eljutnak a test minden felületére, és ott bizonyos ideig (ált. 1, ritkán 3 hónapig) hatékony koncentrációt tartanak fenn. A kezelésnél lényeges, hogy az oldat a bőrre, ne a szőrre kerüljön, ott ahol az állat nem tudja lenyalni (optimális hely a nyak –tarkó terület). Fontos, hogy a kezelés után 1 napig azon a területen az állatot ne simogassuk, és ne érje víz (udvari kutyáknál ezért esős napon nem ajánlott a kezelés). Számos készítmény forgalomban van, melyek hatékonysága nagyjából ugyanolyan (Frontline, Adventix, Advocate, Stronghold, Duowin, Ex- spot…). Fontos, hogy a kutyáknak gyártott szereket macskákra semmiképp se tegyük rá, még tört adagban sem, mert a legtöbb hatóanyagot a macskák nem tolerálják, és súlyos idegrendszeri tüneteket, halált okozhatnak. Macskáknak csak a macskáknak is gyártott készítmények adhatók. Ezek: Frontline, Stronghold, Advocate! A bolhanyál allergia okozta bőrgyulladásnál fontos, hogy olyan szert adjunk, amely a bolha csípése előtt öli meg a bolhákat, így a nyála nem érintkezik a szervezettel (Frontline, Stronghold, Advocate).
ov2NYAKÖRVEK: a külső élősködők elleni nyakörvek vagy porzó nyakörvek (folyamatos porkibocsátás), vagy folyadékfázist kibocsátóak. Mindkét típus hosszabb, 4-6 hónapos védelmet biztosít, használatuk összességében olcsóbb. Véleményem szerint a nagyon olcsó nyakörvek nem nyújtanak kielégítő védelmet. A használható nyakörvek a Kiltix, Preventic, és a Scalibor. Az utóbbi az egyedüli nem porzó nyakörv, ezért szagtalan, nem hagy foltot pl. kézen, ruhán. Macskáknak a nyakörv nem a legjobb megoldás, mert sokszor hamar elvesztik, beakad, esetenként fennakadhatnak rajta a cicák. 
Dr.Ignits Éva
e-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Állatorvos, Kuckó Állategészségügyi Központ
Szakértőnkkel találkozhat a MÉZ-ben, a Kuckó Doktor állatorvosi tanácsadásán és klubfoglalkozásán, valamint kérdezhet tőle on-line is!

Egyesületi helyszínünk MÉZ elköltözött új címünk 2012.04.02-től: Szivárvány Gyermekház, Dr. Veress Endre utca 6. Pécs 7633

 

Megjelent: 4755 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. március 18., vasárnap 21:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned