1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

2011. december 04., vasárnap 16:51

Téli tippek kicsiknek

Írta:  Iveszics Tünde
Értékelés:
(0 szavazat)

Téli tippjeim praktikus tanácsokat tartalmaznak a babás, kisgyermekes szülők számára a következő témakörökben: levegőztetés, öltöztetés, séták, egészségtippeket, családi élet. A természetben a tél a regenerálódás, a pihenés időszaka, hogy aztán tavasszal újult erővel indulhasson útjára, bontakozhasson ki az élet. Az időjárás hideg, néha ködös, kevés a napsütéses napok száma, és rövidebbek a nappalok is. Mindezt a rövid őszi alkalmazkodás után hirtelen kell megszoknunk. A babáknak is változik a napirendjük, hiszen a játszótérre és sétára fordított idő csökken, s nő a lakásban, az otthonban eltöltött idő. 
Mindamellett nehéz megszokniuk a hosszabb öltözködési időt, némelyik babának a sapkát, vagy akár a kis csizmácskát. Téli tippjeim főleg az öltözködéssel, az egészséggel, a szervezet megerősítésével, valamint a családi élettel kapcsolatosak. 

Séta, levegőzés

Saftey-RulesHa esetleg újszülött babád van, biztosan felmerül benned a kérdés, hogy mikor, mennyi időre és milyen öltözékben viheted ki gyermekedet a levegőre. Általános szabály alapján elmondható, hogy a kicsiket a téli időszakban körülbelül két hetes korban tanácsos először kivinni a levegőre, ekkor érdemes elkezdeni a hozzászoktatást a kinti miliőhöz. Persze ezt sok minden befolyásolhatja. Többek között az előírt, vagy szükséges vizsgálatok, orvosi vizitek, vagy éppen a nagyobb testvér (aki természetesen ragaszkodik az eddig megszokott napirendhez) igényei, vagy az esetlegesen fennálló állapotok, betegségek (baba betegségei, gyermekágyas regenerálódási időszak elhúzódása, stb.). Tehát, a két hetes kezdés nem kőbevésett szabály, az igényekhez és adottságokhoz mérten rugalmasan kezelhető. Ne kezd el a levegőztetést, ha a kinti hőmérséklet -5 fok alá süllyed, vagy, ha ködös, nyálkás idő van. Előbbi azért nem szerencsés, mert a kicsi légutait terhelné meg a kellemetlenül hideg levegő belélegzése, az utóbbi pedig azért kerülendő, mert ebben az időben sokkal több a levegőben a kórokozók száma. A levegőztetést kezd 5-10 perccel, majd naponta növeld a kint töltött időt 10-15 perccel. Általában 2 órát javasolt kint tölteni, amit a szoptatások, etetések miatt egyébként is tartanod kell. Ha nem tudtok kimenni, szellőztess gyakran!

Ha nagyobb gyermeked van, és jó az idő, akár kétszer is kiviheted, de a kint töltött idő legyen kevesebb egy-egy alkalommal. Figyeljétek meg a természetet, az embereket, fedezzétek fel a tél szépségeit együtt!

Öltöztetés

Általánosan érvényes erre az időszakra is, hogy mindig két réteggel legyen több ruhadarab a gyermekeden, mint rajtad. Ez vonatkozik a lakásban és a kint töltött időre egyaránt. 

Pici baba öltöztetése otthon

Rövid ujjú body fölé (a lakás hőmérsékletétől függően) vastagabb, vagy közepes vastagságú, hosszú ujjú rugdalózót adj. Ha hűvösebb a lakás, adhatsz a babádra egy kis zoknicskát, vagy kis kötött cipőcskét is, hiszen ha a baba végtagja melegben van, jobb lesz a keringése (vér, nyirok), és az immunrendszere is hatékonyabban működik. Másik alternatíva, amikor hosszú ujjú bodyt adsz a kicsire. Ekkor, a body fölé ujjatlan (szintén vastagabb) rugdalózó kerülhet. Ha alszik, természetesen takard be meleg, puha takaróval. A legjobb a természetes anyagból készült gyapjú takaró. 

Csecsemők öltözéke a szabadban

winter-babyA benti ruhácska fölé adj egy kis nadrágot, kis kötött cipőcskét, pulóvert, amire egy bundaszák kerülhet. Természetesen a meleg sapkát és a sálat se felejtsd el. A babakocsiban pedig mindig legyen takaró is.

Nagyobb kisgyermek öltözéke otthon

Nagyobb, kúszó, mászó, tipegő (már lépegető) gyermekedre a body fölé már tipegő kerülhet, aminek természetesen már nincs kiképzett talprésze, és ujja sem. Ezért fontos a zokni, esetleg a puha talpú kiscipő. A body így lehet rövid ujjú is, ha meleg van a lakásban, de lehet hosszú ujjú is. Ha fázós a kicsi, vagy hidegek a végtagjai, esetleg te is fázol egy szál pólóban, mindenképpen adj rá egy hosszú ujjú pulcsit is. Alváskor természetesen még mindig fontos a meleg, puha takaró. 

Nagyobb kisgyermek öltöztetése levegőztetés alkalmával 

A gyermeked benti ruhácskája fölé még egy meleg pulcsi kerüljön, a tipegője, vagy a kisnadrágja alá pedig egy harisnya. Ezek felé add rá a meleg overallt, vagy vastag (esetleg bélelt) nadrágot és a télikabátot. Fontos a vízálló, megfelelő lábtartást biztosító cipő, csizma, illetve a sapka, sál és a kesztyű is. 

Egészség tippek

Mivel télen kevesebbet süt a nap, mindenképpen szükséges a megfelelő D3 vitamin pótlása. Egy éves korig (természetesen az orvosi utasítás szerint) télen, nyáron egyaránt szükséges minden nap a vitamin pótlása, egy éves kor után, 3 éves korig viszont csak a téli időszakban javasolt az adása. 
A szervezet erősítésével, az immunrendszer támogatásával kapcsolatban olvasd el az őszi tippeknél leírtakat. 

Mivel ez idő tájt kevesebb a friss zöldség, gyümölcs, mindenképpen figyelj arra, hogy gyermeked kellő ásványi anyag és vitamintartalmú ételeket kapjon. 

Családi élet, ünnepek

Christmas at HomeA téli időszak tele van jeles napokkal, ünnepekkel. Hogy hazánk hagyományait átadhasd gyermekednek, javaslom, nézd át a népszokásoknál leírtakat. Meríts ötleteket, és teremts hagyományt egyes szokásokból, vagy tedd egyedivé az ünnepeiteket. Díszítsd fel a lakást a tél, vagy az ünnepek színeibe, hidd el, bármilyen kicsi a gyermeked, értékelni fogja! Használd ki az időt és játssz, tevékenykedj együtt gyermekeddel, mesélj neki, bábozzatok, vagy beszélgessetek. 

Kihasználhatjátok arra is ezt az időszakot, hogy felfedezitek lakóhelyetek lehetőségeit. A legtöbb városban rengeteg babás program van. Elmehettek baba-vagy gyermekúszásra, zenés, mondókás, illetve mozgásos foglalkozásra, esetleg megtanulhatjátok a babamasszázst is. Téli estéken kellemes és mindkettőtök számára hasznos időtöltés gyermeked masszírozása. 

 
Iveszics Tünde, védőnő, családgondozó, természetgyógyász
e-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefonszám: 06-30/491-02-30
 
Szakértőnkkel személyesen találkozhat a MÉZ Véda kuckójában, illetve kérdezhet tőle online is!
Megjelent: 4511 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. december 04., vasárnap 22:24
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n