1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

2012 nyár

2012 nyár (6)

Kedves olvasó!
 
Nyári összevont hírlevelünkben nagy örömmel adjuk hírül, hogy egyesületünk idén nyáron már különféle szaknapköziket is tart óvodásoknak, iskolába készülőknek és vállalkozó kedvű iskolásoknak is. E táborokról, a hírlevélben olvasottakon túl, bővebb információ a honlapunkon található www.eletmodpecs.hu, a férőhelyek korlátozottak jelenleg az óvodás táborra 5 hely kiadó, az iskolásoknak szóló táborra még várunk 8-10 gyermeket. További írásunk, a korábbi hírlevelekben megkezdett vízgyógyászati téma folytatásaként az adalékanyagokról szól, amiket már nagyobb babáknál is alkalmazhat szükség esetén mindenki. Több pályázatunk is nyert, a napokban kaptuk meg az eredményeket, nagyon köszönjük a bíztatást és a támogatást mindenkinek, a projektekről weboldalunkon olvashattok bővebben. 

Pár éve hallottuk ezt a kifejezést először, azóta azonban megtanultuk, hiszen nyaranta egyre többször szerepel a médiában ez a figyelmeztető felhívás.  A nyári nagy meleg, a kánikulai hőség, amikor a napi átlaghőmérséklet legalább egy napra eléri, vagy meghaladja a 25 (I és II. fokozat) illetve 27 (III. fokozat) fokot, nagyon megviselheti szervezetünket. Leginkább az idősebbek és a kisbabák tűrik nehezen a kánikulai forróságot. A kicsik ilyenkor nyűgösebbek, hisztisebbek, étvágytalanok, kevesebbet alszanak, vagy éjszaka többször is felébredhetnek. Az időseknek még a mozgás is nehezükre esik, és a legtöbben nem figyelnek természetes szomjúság érzetükre, ami szintén sok probléma, testi tünet kiindulópontja lehet.

csiAugusztust a kánikula havának tartják, de nevezik még nyárutónak, új kenyér havának, vagy kisasszony havának is. A régi római kalendáriumban a sextilis (6.) nevet viselte, ez a neve maradt meg még a Julius Caesar-féle naptárreform után is. Majd Octavianus Augustus császár Krisztus előtt 7-ben, az időközben megnövekedett számú szökőnapok miatt újra rendezte a naptárt, s e hónap nevét is megváltoztatta. A hónapot saját, felvett nevével jelölte meg, mivel életének legtöbb szerencsés eseménye ebben a hónapban történt. 

Augusztus hagyományosan a hulló csillagok hava is. Ha ekkor, a szép csillagos eget szemlélve hulló csillagot látsz, kívánhatsz valamit. Kívánságodat azonban tartsd titokban, mert csak akkor fog beteljesülni!

július, Szent Jakab hava, nyárhó, vagy áldás hava.

naprafoEredetileg quintilis volt e hónap neve, mivel a márciussal kezdődő régi római kalendáriumban ez az ötödik hónap volt. I.e. 44-ben Marcus Antonius javaslatára nevezték el júliusnak, Julius Caesarról, aki e hó 12. napján született. A július az aratás hónapja, amihez szintén számos népszokás kapcsolódik.  
Az aratást kalapemeléssel, imádsággal, fohászkodással kezdték, a munkálatokhoz szükséges eszközöket pedig a pap megszentelte. Azt tartották, ha az első learatott búzaszálakból készített kévéből esznek a baromfik, attól egészségesek és termékeny lesznek. Régen az aratás végén egy talpalatnyi gabonát meghagytak aratatlanul, hogy jövőre is jó termésük legyen, és hogy jusson az ég madarainak is egy kis eleség. Régen minden templom dísze volt az aratókoszorú, melynek alakja, szerkezete, olyan volt, mint az ugyancsak Napot jelölő szent koronáé.
2012. július 02., hétfő 09:13

Adalékanyagok a vízgyógyászatban

Írta:

vizzA víz gyógyító hatása akár önmagában alkalmazva is érvényesül, ezt azonban különféle adalékanyagokkal nagyban megnövelhetjük. E havi tippjeimben a vízterápiában használatos gyógynövényeket, azok hatásait vesszük sorra. Javaslom, próbáld ki és tapasztald meg a víz jótékony hatását testre, lélekre egyaránt!
Gyógynövények
Hagyma: kiváló nyákoldó (hagymalevél főzet), fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő növény. Lereszelve használhatod pakolás, borogatás hatóanyagaként például rovarcsípésnél, kezdődő fülgyulladásnál, duzzanatoknál, vagy enyhébb gyulladásoknál. 

kristInduljon a kincskeresés! Gyere velünk! Fedezd fel a benned rejlő kincses térképet! Bátor társakkal leld meg saját kincsesládád kulcsát! Kalandok, erőpróbák, játékok várnak Rád és a legnagyobb kincs, amit csak nyerhetsz, saját magad hősévé válhatsz!

"Na, de ki vagyok Én?! Lehetőségek kincsesládája!" - napközis tábor 10-14 évesek számára- napközis tábor 10-14 éveseknek a Pécsi Kulturális Központ közreműködésével.
Várunk minden 10-14 évest, akik nem félnek felfedezni önmagukat és ebben másoknak is segítenének! 
Ajánljuk azoknak, akik keresik önmaguk értékeit, helyüket a világban, szeretnének pontos képet kapni önmagukról, megtapasztalni képességeiket, határaikat.
2012. július 02., hétfő 09:03

Miért fontos az iskola-előkészítés?

Írta:

 

3c2eliA gyermekintézményekben dolgozó nevelők pótolhatatlan szerepet töltenek be a gyerekek életében. A bölcsődék elsősorban az anya és az apa meghitt szeretetét pótolják. Emellett ez a pici kor első olyan szakasza, melyben a közösségi élet megkezdődik és az „együtt játszás” élménye megelevenedik. Nem kis feladat, ahogy az óvodák további közösségformáló igyekezete a gyerekek világlátásnak kitágításával, új ismeretek megszerzésével, alapvető képességek fejlesztésével, újabb viselkedés-minták elsajátításával és az iskolára való felkészítéssel.

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n