1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

2011. december 04., vasárnap 16:39

A Mikulás és a hagyomány eredete

Írta:  Iveszics Tünde
Értékelés:
(0 szavazat)

Vajon honnan ered az a hagyomány, hogy a jóságos Mikulás megajándékozza a gyermekeket? Gondolta volna, hogy egykor félelmet keltő alak volt? A mai hagyományok szerint a Mikulás (szinonimájaként a Télapó is használatos) december 5. éjjelén látogat el a gyermekekhez és ajándékozza meg őket kisebb ajándékokkal, édességgel, csoki mikulással, piros almával, naranccsal, dióval. 

Ajándékait a kitisztított kiscsizmákba, újabban pedig zsákokba csempészi bele az éj leple alatt. A hit szerint a Mikulás a mennyben él, segítői manók, angyalok, vagy éppen krampuszok. Mai világunkban elterjedt az is, hogy az Északi sarkon, esetleg Lappföldön él, rénszarvasok húzta szánon érkezik, segítőkre pedig nincs is szüksége. 

Miből ered ez a hagyomány?

Ezen a napon egy jóságos püspökre, Szent Miklósra emlékezünk, aki kr. u. 245-ben született egy gazdag család gyermekeként. Hamar árva lett, így érsek rokonához került Patara város kolostorába. Püspökké Myra városában (Anatólia) avatták. Életét a szegényeknek és a gyermekeknek szánta. A legenda szerint egy alkalommal az egyház teljes vagyonát szétosztotta a szegények között. Halálakor lelkét angyalok vitték egy forrás kezdetéhez végső nyughelyére, ahonnan azóta is hirdeti a szeretetet a gyermekeknek. 

Hogyan lett Miklós püspökből Mikulás? 

nick cross-linksA legenda szerint először e napon ajándékozott titokban Szent Miklós püspök egy szegény család leányának. A nővéreivel együtt síró és istenhez fohászkodó leány panaszát az ablak előtt éppen akkor elhaladó Miklós püspök meghallotta, aki éjszakánként, a várost nyakába véve osztogatott alamizsnát a koldusoknak. Megsajnálva őket visszament a kolostorba, ahol a hívők adományaiból egy marék aranyat kivéve tért vissza a házhoz. A nyitott ablakon bedobta ajándékát és elsietett. Azt hitték csoda történt. Másnap elmentek a templomba, ahol megköszönve isten kegyelmét, megkeresztelkedtek. Egy és két évvel később a csoda megismétlődött (más források szerint másnap és harmadnap), amikor a lánytestvéreknek is adott egy-egy marék aranyat. Először az ablak elé tette le, majd a következő évben felmászott a tetőre és a kéményen át dobta be ajándékát. A lányok egy alkalommal éppen látták a piros köpönyegben elsuhanó alakot. A harmadik alkalommal az apa megleste az adakozót, s köszönetére Miklós azt mondta, hogy csakis Istennek tartoznak köszönettel. Ezután terjedt el a hír, hogy a Tél - Apó minden évben megajándékozza a szegényeket és a gyermekeket.  Egy idő után fény derült Tél – Apó kilétére is, amikor is a helyi aranykereskedő ráismert arra az aranyra, amit Miklós püspöknek adott. 

A Mikulás szó eredete

A Miklós név szlovák változata a Mikulás, ami a XIX. század végén jelent meg hazánkban, a szokással együtt. 

A Mikulás ma

Szent Miklós kultuszát Németországba kereskedők vitték a X. században. A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg a szentről. Fokozatosan alakult az a szokás ki, hogy az ünnepnap előestéjén szent Miklós házról, házra jár és vizsgáztatja, majd dicséri, jutalmazza, vagy megbünteti, megfenyíti a gyermekeket. A fenyítő szerepet az idő múlásával a krampuszok, akik igaziból ördögök, vették át. A krampuszok ruhája fekete, kezükben virgács található. A Mikulás és a krampusz tulajdonképpen a jót és a rosszat jeleníti meg. A Mikulás kizárólagos ajándékosztó szerepének a reformáció vetett véget, amikor a XVI. században az Úr születésének napja vált ajándékozó nappá, a kis Jézus pedig az ajándékok hordozója. Szent Miklós azóta csak kisebb ajándékokkal lepheti meg a gyermekeket. 

Mikulás nap Magyarországon

Miklós napjára vonatkozó tiltás a XVIII. század végén, azt az álarcos, jelmezes játékot tiltotta, amikor is egy félelmetes, láncot csörgető rém járt házról házra és vagy jutalmazott, vagy büntetett. A gyermekek természetesen nagyon félhettek e rémtől, innen a tiltás oka. E szokás eredetére többféle álláspont látott napvilágot. A legismertebb szerint e rém a germán főisten, Odin továbbélése, akinek kettősége mutatkozik meg e népszokásban. Jóságos alakja ajándékoz, míg gonosz alakja ijesztget, büntet. Ezt a lánccsörgető alakoskodást szorította ki a XX. század vége felé a jóságos Mikulás. 

Az ajándékot osztogató, jóságos, piros ruhás Mikulás először a városokban jelent meg, majd terjedt a falvakban is, nagy valószínűséggel függetlenül a Miklós – napi szokástól. 

A Mikulás figurája, mai formájában először egy 1928 – as kiadású magyar mesekönyvben jelent meg, ahol jókedvűen, kissé kövéren, fehér szakállal és piros ruhában rajzolták meg. 

CP107A christmas_chocolate_lollipops_noel_sucons_chocolatA Mikulás és a csoki, a csoki - Mikulás

Hazánkban először 1934 – ben kezdtek Mikulás formájú csokoládékat gyártani. Ma már többféle formában, színben, alapanyagból készítik a Mikulás – nap szinte kötelező édességét. 

Iveszics Tünde, védőnő, családgondozó, természetgyógyász
www.babatippek.hu 
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefonszám: 06-30/491-02-30

 

Megjelent: 4920 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. december 04., vasárnap 22:26
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n