1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

2012. március 18., vasárnap 13:33

Ahol a mese véget ér... Mik is azok a családi életciklusok?

Írta:  Vlasicsné Bocz Krisztina
Értékelés:
(0 szavazat)

A mindenki által ismert népmesék így végződnek: „...a fényes lakodalom után boldogan éltek, ahol meg nem haltak!...” No igen, és azután? Ott kezdődik az igazi bölcsesség! Mai modern gondolkodásunkban és a generációk izolációja folytán nincsenek meg azok a mindennapi életből vett, számos generáción keresztül átadott tapasztalati bölcsességek, amik útmutatást nyújtanának a mai fiataloknak. Ez a jelenség már több generáció óta megfigyelhető. Ahogy gyermekeinket képességfejlesztő tornára és különböző foglalkozásokra hordjuk „fejleszteni”, saját megérzéseinkből, ösztönös tudásunkból fakadó közös tevékenységek, ölbeli játékok helyett, úgy a család legalapvetőbb életciklusait sem éljük át a mindennapokban, hiszen ma a szakkönyvek, magazinok, és különféle szakemberek nyújtanak számunkra útmutatót életünk vezetéséhez.

A családról való gondolkodásunk is ma már tudományosan hiteles személyekre hagyatkozik, hiszen gondolatunkban a tanulatlan „paraszti bölcsesség” nem elég megbízható.  Természetesen a tudomány érdemeit nem kisebbíthetjük, sokat köszönhetünk eredményeinek, de épp úgy helyén kell kezelni, mint a különböző ideológiai irányzatokat. Sok pozitívuma mellett a tudomány pont azt a természetes önbizalmunkat vette el, ami kell ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljunk a különböző élethelyzetekben, hiszen fejünk tele van megkérdőjelezhetetlenül hiteles információkkal, amik szerint legjobban kellene megoldanunk a problémákat. Általában. De a mi gondunk konkrétan itt és most áll előttünk.

keres3Persze az olvasó joggal mondhatja, hogy akkor ez a cikk is egy az információ áradatban és igaza is van. A probléma felvetése írásaimmal részemről csak a munka kezdetét jelenti, hiszen az átélésre és az adott élethelyzet sajátélményű feldolgozására állítottam össze egyéni konzultációkkal kiegészített Családi Életre Felkészítő tanfolyamom és a Fészekrakó Tanfolyam - jegyes oktatás tematikáját.
Önmagamnak ellentmondva a tudományt idézve, hogy azokhoz is szóljak, akiknek fontos a tudományos hitelesség, cikksorozatomban végigjárjuk a család életciklusait és azok megoldásra váró feladatait.
Család egy dinamikusan változó, a külső és belső viszonyokhoz folyamatosan alkalmazkodó egység, amely több generáció viszonyával írható le.
Haley (1973) szerint hét szakaszra lehet felosztani a családi rendszer életciklusát, az alapján, hogy milyen megoldandó feladatokkal kerül szembe a család. Ezen ciklusok a családi kapcsolatok átalakulását feltételezik a megoldások érdekében. Ezek a megoldandó élethelyzetek természetes krízisei egy pár, és családja életének. Ezen krízisek lehetőséget adnak az újjászerveződésre, a kapcsolatok magasabb szinten való működtetésére. Amennyiben nem következik be változás, a megoldandó helyzet újra és újra megjelenik a család életében és gátat képez egy magasabb szintű működés kialakulásában.
grandparentsA családi élet ciklusainak és jellegzetes problémáinak, megoldásra váró feladatainak ismerete valamelyest pótolhatja azokat a tapasztalati női és férfi bölcsességeket, amiket már nem hallunk Nagyanyáink, Dédanyáink és persze Nagyapáink, Dédapáink szájából.
Tehát mik is ezek a szakaszok?
  1. az udvarlás periódusa
  2. a házasság korai szakasza
  3. az első gyermek születése, és a vele való törődés időszaka
  4. a házasság középső szakasza – a gyermekek iskoláskora
  5. a gyermekek „kirepülése a fészekből”
  6. nyugdíjaskor és öregkor
  7. a halál és a veszteségek korszaka
Ugye nem mondtam semmi újat! Mégis vegyük csak sorra mindet!
A Következő cikkben a párkapcsolatokat és az udvarlás periódusát vesszük górcső alá.

Szakemberünkkel találkozhat a MÉZ programjain, és kérdezhet tőle on-line is!

Vlasicsné Bocz Krisztina
Szociális munkás, mentálhigiénikus (http://www.csaladifeszek-tanacsado.hu/szolgaltatasok)
Szakemberünkkel találkozhat a MÉZ programjain, és kérdezhet tőle on-line is!

Egyesületi helyszínünk MÉZ elköltözött új címünk 2012.04.02-től: Szivárvány Gyermekház, Dr. Veress Endre utca 6. Pécs 7633

Megjelent: 4905 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. március 18., vasárnap 21:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n