1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

Kedvenceink egészségvédelme

Értékelés:
(0 szavazat)

Az állatok egészségének megőrzése összetett feladat. A gondos kiválasztás, a megfelelő élettér biztosítása, a helyes táplálás, és a céltudatos nevelés mellett állatorvosi beavatkozásokra is szükség van. Ezek közül a legfontosabbak az oltások szakszerű elvégzése. Sok olyan fertőző betegség van, amelyek ma is a megbetegedett állatok elpusztulásával végződnek. Szerencsére a legtöbb megelőzhető védőoltássokkal. A kutyakölykök oltási sorozatát már 6 hetes korban el kell kezdeni! 

al4Kölyökmacskák esetében pedig 8 hetes életkortól. Kutyáknál kötelező a veszettség elleni védőoltás (zoonózis törvény), melyet minden 3 hónaposnál idősebb kutyának, 30 napon belül kötelező beadatni. Cicáknál a veszettségoltás nem kötelező, de kijáró cicáknál mindenképpen ajánlott (szabadabb tartás, kóborlás, a legutóbbi veszettség megbetegedések mind cicákon jelentkeztek). A védőoltásokat évente ismételni szükséges, és ugyanúgy fontos az idős állatok esetén is (gyengülő immunrendszer, egyéb társbetegségek ellenállóképesség csökkentő hatása, a szopornyica kifejezetten idős kori fajtája).

A betegségek megelőzésének másik fontos eleme a paraziták elleni rendszeres kezelések. A féreghajtásokat kutyáknál már 2 hetes korban el kell kezdeni, és kéthetente 4 alaklommal el kell végezni, majd évente 4 alkalommal tanácsos elvégezni. Cicáknál 8 hetes korban szükséges elkezdeni, hasonló módon mint a kutyáknál. al9A bolhák, kullancsok, és más külső élősködők a vérszívás mellett allergiás bőrgyulladást, a vakarózás miatt sebeket okozhatnak, fertőző betegségek terjesztői, a bolhák a galandférgek köztigazdái. Ellenük is rendszeres megelőző kezelést tanácsos alkalmazni (nyakörvek, vagy spot on:-bőrre csepegtethető oldat- formájában.

A gyakori ellenérzések ellenére az ivartalanítás fontos eszköze a betegségek megelőzésének. Az ivartalanított állatok közérzete nem romlik (az egyszeri ellés pozitív hatása tévhit), teljes és bizonyítottan egészségesebb, hosszabb életet élnek, mint a nem ivartalanított társaik. Csökken a kóborlási vágy és elmaradnak a gyakori ivari megbetegedések (méhgyulladás, petefészek- méhdaganatok, álvemhesség, prosztatagyulladás, jóindulatú prosztata megnagyobbodás, ill. az emlődaganatok kialakulása idős korban csökken). Az ivartalanításra az első három tüzelés előtt érdemes sort keríteni (az emlődaganatok kialakulásának esélye ekkor csökken a minimálisra), bár bármelyik életkorban elvégezhető.

al12Ugyancsak sok betegséget előzhetünk meg állataink megfelelő, helyes táplálásával. Ha az állatok jó minőségű gyári tápot kapnak, semmilyen egyéb takarmánykiegészítő nem szükséges. Különösen fontos, hogy a nagytestű, növésben lévő kutyakölyköknek ne adjunk kiegészítő csonterősítőt (calciumtablettát), mert éppen ellentétes, káros hatást érhetünk el vele (túl gyors ütemű növekedés a hosszú csöves csontokon, következményes ízületi problémák). A megfelelő, állatoknak gyártott vitaminkészítmények sokszor szükségesek. Ezek javítják a szervezet ellenálló képességét, elősegítik a kiegyensúlyozott fejlődést. Javasolt ezeket adagolni a „házi koszton” nevelt és vemhes, szoptató állatoknak, valamint bármilyen idült betegségben szenvedő kedvencünknek.

Végül fontosak még a szűrővizsgálatok is. Egyes betegségek ugyanis észrevétlenül alakulnak ki és súlyosbodnak. A biztonság fokozása érdekében, minden nagyobb műtét előtt, és az idős állatok számára évente ajánlott a laboratóriumi vérvizsgálat. 

Dr. Ignits Éva
Állatorvos, Kuckó Állategészségügyi Központ (www.kuckodoktor.atw.hu)
e-mail:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szakértőnkkel találkozhat a MÉZ-ben, a Kuckó Doktor állatorvosi tanácsadásán és klubfoglalkozásán, valamint kérdezhet tőle on-line is!

 

Megjelent: 2512 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. november 07., szerda 18:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n