1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

Családnak fészek, lelkünkben is épüljön

Értékelés:
(0 szavazat)

Életünk legelsõ és legfontosabb közege a család, ahova születtünk. Személyiségünk legjelemzõbb vonásait, életvitelünk és kapcsolataink mintáit innen merítjük, azokat visszük tovább. De mit is tudunk valóban a családi életről? Erre sehol sem kapunk felkészítést, pedig az egész életünket meghatározó, sikereink és kudarcaink forrását adó hátteret biztosít az a fészek, ahonnan reggel elindulunk, és este hazatérünk.

Autót nem vezethetünk jogosítvány nélkül. Szakmát sem gyakorolhatunk végzettség hiányában. Házat is csak engedélyek megszerzése után építhetünk. Viszont családot a nélkül alapíthatunk, hogy bármiféle tudást, ismeretet megkövetelne tőlünk a társadalom. Az egyházi esküvőket megelőzi egy jegyesoktatás, aminek célja a pár felkészítése arra az útra, amit a közös életük jelent majd. A mai modern világ ilyet nem ad azoknak, akik akár papírral, akár a nélkül felvállalják egymást társként. Sokan talán szerencsével kezdhették életüket és a saját családjukból sok hasznos útravalót vihetnek magukkal felnőtt életük megalapozására, de nem mindenki ilyen szerencsés. Vannak olyanok is, akik csak szeretnének felkészültek lenni azokra a helyzetekre, amit az élet hozhat a számukra.

"Nekem aztán senki meg ne mondja..." Sok ismerősöm és beszélgető partnerem kezdi így mondandóját, ha arról esik szó, mivel is foglalkozom. Minek is beszélni egy olyan triviális dologról, mint az együttélés, hiszen együtt vagyunk és minden megy a maga útján, majd megoldjuk. Mégis mikor az első komoly válság elérkezik a kapcsolatukban nekem öntik ki a szívüket és velem keresnek válaszokat.

kriszta.febr1A kapcsolatokról és azok működésének törvényszerűségeiről számos cikk, könyv megjelent már, de egy dolgot nélkülöz mindegyik. Nem a saját életünkről, személyes problémáinkról, életünk aktuális kérdéseiről szólnak, és legfőképpen csak az intellektusunkra hatnak, holott lelki és érzelmi kérdésekről van bennük szó. És persze nem ismerik sem családi környezetünket sem választottunkat. Nem mindig egyszerű saját életünkre értelmezni a nagyáltalánosságban írt aranyszabályokat. Ha vannak ilyenek. Mire lehet felkészülni egyáltalán? Sok dologra természetesen nem, de egy valamire biztosan. Arra, hogy ki az a két ember, akik összekötik életüket és nekik mit jelent ez a kötelék. Mit jelent számukra a szeretet, az odafigyelés, a törődés, hűség, a figyelem. Az is felkészülés, hogy megismerjük egymás családját, persze nem a kötelező bemutatkozás útján, hanem saját párunkat és önmagunkat is elhelyezve ebben a rendszerben.

Szkeptikus hős szerelmes ismerőseim ennél a pontnál még mindig kikérik maguknak a felkészülés szükségességét, pláne egy szakemberrel közösen! Hiszen mit tudhat egy idegen az ő családjukról. És igaza van! Én semmit, de ők annál többet! Ehhez a kölcsönös megismeréshez kínál szakszerű kereteket és irányítást a jegyes oktatás, ahol saját maguk és párjuk megismerésén túl játékos feladatokkal megélhetővé és ezáltal készség szintűvé válnak azok az ismeretek, amik segíthetnek számukra megtalálni a saját megoldásukat a mindennapi problémáikra,  a hatékony kommunikációra, illetve a konfliktus kezelésre.

„Fészekrakó Tanfolyam” – Jegyes oktatás másképp Pécsett!
http://www.csaladifeszek-tanacsado.hu/szolgaltatasok

Vlasicsné Bocz Krisztina
Szociális munkás, mentálhigiénikus

Megjelent: 1815 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. április 09., szerda 10:02
Tovább a kategóriában: Schussler sók világa »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n