1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

Az Egészség Világnapja 2012. április 7.

Értékelés:
(0 szavazat)

A WHO-nak két különböző, időben egymás után született definíciója van:

  1. Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, a szociális, a pszichológiai és az élettani rendszer folyamatosan változó kölcsönhatásának pozitív eredménye.
  2. Az egészség annak a foka, amennyire az egyének és közösségek képesek önmaguk kiteljesítésére és szükségleteik kielégítésére, valamint megbirkózni a környezet kihívásaival, és megfelelő egyensúlyt alakítanak ki.

Az egészséget számos tényező befolyásolja. A következő ábrán ezek vannak feltüntetve százalékos megoszlásban:

 

Hazánkban, illetve általában a fejlett országokban, a kardiovaszkuláris megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat. Magyarországon 2009-ben majdnem 65 000-en haltak meg valamilyen szív és érrendszeri megbetegedésben, amely ijesztően nagy szám; az összhalálozás felét teszi ki. A halálozási lista második helyét a daganatos megbetegedések foglalják el évi 30.000 halottal. A daganatok gyakorisága a következőképpen alakul: a tüdő-, hörgő-, légcsődaganatok évi 8000 halottat követelnek, második helyen állnak a vastagbél és végbél daganatok évi majdnem 5000 halottal, férfiaknál a harmadik helyen állnak a szájüregi daganatok évi 1100 halottal, nőknél pedig az emlődaganatok évi 2100 halottal, de nőknél külön említendő a méhnyakrák is, amely évente majdnem 400 áldozatot követel, holott, egyes vélemények szerint, senkinek sem lenne szabad meghalnia a betegség könnyű hozzáférhetősége és terápiára mutatott kedvező válasza miatt.

Az Országos Lakosság Egészségfelmérés során a következő érdekes megállapítások tehetők:

  • A 65 év feletti népesség 80%-a krónikus beteg. 
  • Minden hatodik fiatal allergiás.
  • Minden ötödik idős ember cukorbeteg. 
  • A nők harmad, a férfiak negyede hipertóniás. 
  • A felnőtt nők 40%-a, a férfiak egyharmada szenved keringési betegségben. 
  • A felnőtt népesség negyede, az idősek fele ízületi gyulladással él. 
  • Az idős nők negyedének van orvos által megállapított csontritkulása. 
  • A középkorú nők negyedének van migrénje vagy gyakori fejfájása. 

Az egészségnek nem csak egészségügyi vonatkozásai vannak, hanem szociológiailag is jellemezhetjük. Parson nyomán, az egészség optimális képesség, hogy hatékonyan el tudjuk látni társadalmi szerepeinket, feladatainkat, amelyekre szocializálva vagyunk Antonovsky szerint, akkor vagyunk egészségesek, amikor harmóniában, összhangban és koherenciában állunk a környezettel, illetve a velünk történt eseményeknek értelmük van, képesek vagyunk a kihívások megoldásra, elfogadjuk a világban és a társadalomban betöltött helyünket, rendelkezésünkre áll a megfelelő társadalmi tőke.

Az egészséget legnagyobb mértékben befolyásoló tényező az életmód. A megfelelő életmód kialakításában az egyénre hárul a felelősség, bár nem lehet elhanyagolni a különböző kormányzati intézkedések sem. Ép testben, ép lélek és fordítva, így a lelkünk és testünk kölcsönösen hatnak egymásra. A megfelelő testi és lelki egészség nem csak saját magunknak jó, hanem a környezetünkre is jó hatással van. Megfelelő példamutatással másokat is egészségesebb életre sarkalhatunk.

forrás: http://prevencio.sote.hu/tartalom.php?action=vilagnap&;id=16

Megjelent: 3317 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 25., csütörtök 09:29
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n